Siirry pääsisältöön

Stockholm, Stockholm

Tukholmaa Södermalmilta, Katarina-hissin luota kuvattuna 23.12.2014

Ja niin joulu jolkotti ohitse tämänkin kerran. On aika palata blogipaastolta ja palauttaa mieliin, miten ikimuistoinen oli tämän vuoden joulunalusaika. Kävin rakastumassa Tukholmaan, josta on nyt paljon hyviä muistoja ja jonka monta tarinaa jäivät odottamaan seuraavaa matkaa. Vasa-museon aukioloajat menivät ristiin omiemme kanssa ja niin Drottningholmin linnaa kuin vanhaa kuninkaanlinnaakin kuvasimme vain ulkoapäin pimeän jo saarrettua kulttuurinnälkäiset turistit. Tukholma oli hurjan kaunis ja kiehtova näin talviaikaankin - kesäisestä Tukholmasta voin tältä erää vain haaveksia. Niin ja Junibackenista..

Yövyimme Södermalmilla, mikä osoittautui oivaksi paikaksi yöpymiseen ja syöpyy varmasti mieleeni ensimmäisistä öistäni Tukholmassa. Hotellin ikkunasta näki södermalmilaisten olohuoneisiin ja Katarina-hissiltä Tukholman siluetin. Sattuipa erään kerran kaupungilta hotellille tullessamme palohälytys, jolloin varoitusäänet ulvoivat herkeämättä ja hissien toimimista joutui odottamaan, kun palomiehet kiirehtivät paikalle. Hotellin yleisissä tiloissa oli taideteoksia ja huoneen seinää koristi kaunis tapetti. Tutustuimme kollegani suosituksesta Fotografiskan valokuviin, mikä oli sinänsä ihan mielenkiintoista  ja maailmaa avartavaa. Jotkin alkuperäisheimoja esittävät kuvat olivat hyvin vaikuttavia ja sattuipa silmiin monia julkisuuden henkilöitäkin erityisissä otoksissa. Mitään ei muitenkaan jäänyt sen suuremmin mieleen. Ehkä kova puhuri, joka vihmoi poskia vasten parkkipaikalta sisään kävellessä..

Lyhyen matkamme ehdoton kohokohta oli Modernin taiteen museo (Moderna museet), jossa aloitin uuden harrastuksenkin, taidepostikorttien keräämisen. Koskaan ennen ei ollut tällainen tullut mieleenikään, mutta museon kaupassa löysin itseni valikoimassa esteettisesti miellyttävimpiä kortteja. Einar Jolinin maiseman Utsikt över Riddarholmen (1914) toin myös julisteena ja nyt korttini ja julisteeni odottavatkin reissua kehyskaupoille. 

Kokoelmani ensimmäiset taidepostikortit Modernin taiteen museosta, Tukholmasta

Isaac Grünewald, Lyftkranen, 1915 (The Crane)
Helene Schjerfbeck, Flickgestalt, n. 1916 (Girl Figure)
Juan Gris, Paysage a Ceret, 1913 (Landskap från Ceret)
Wassily Kandinsky, Green Split, 1925 (Grön kil)
Valle Rosenberg, Damporträtt, 1914 (Portrait of a Lady)
Einar Jolin, Utsikt över Riddarholmen, 1914 (View of Riddarholmen)


Vaihtuva näyttely Skulptur efter skulptur oli tietysti hienoa nähdä livenä, kun siitä oli jo uutisissa nähnyt vilauksen. Eniten minua kuitenkin kiehtovat maalaukset ja museon hieno kokoelma. Tässä pieni koonti omista suosikeistani. (Osan suosikeistani löysin postikortteina, joten en lisää erikseen kuvia tauluista.) 

Fernand Léger, Femme au miroir, 1920
(Woman by the Mirror, öljy kankaalle)


Giacomo Balla, Velocita di una automobile + luce, 1913
(The Speed of a Car + Light, öljy paperille, siirretty kankaalle)


Salvador Dalí, The Enigma of Wilhelm Tell, 1933
(öljy kankaalle)


Sigrid Hjertén, Utsikt över Slussen, 1919
(öljy kankaalle, View of Slussen)


Yoko Ono, Painting to be constructed in Your Head, 1962
(painoväri paperille)


Raymond Hains, Allumettes blanches, 1965
(White Matches, maalattu puulle)


Nina Canell, Ode to Outer Ends, 2010
(trä, kokosnöt, kludd, elektromagnetisk generator)Modernin taiteen museon yhteydessä on arkkitehtuurimuseo ja tutustuimme tämänvuotisen piparkakkutalokilpailun satoon. Teemana oli Room for everyone. Alla yksi näyte yleisestä sarjasta. Tämän yleisöpalkinnon saaneen teoksen on rakentanut Maria Ros. Lisää piparkakkuluomuksia pääsee näkemään Instagramissa aihetunnisteella #arkdes. Ja mikä kirja olikaan matkalukemisena, siitä uusi bloggaus tovin päästä!

Maria Ros, 2014

Carl Milles, Orfeusgruppen, 1926 - 1936
(veistos Heinätorilla (Hötorget), Tukholman konserttitalon edustalla)

Jouluisia kukka-asetelmia Heinätorilla, Hötorget
Kommentit

  1. Olipa mukava päästä kurkistamaan mukaan reissulle. Minä en olekaan vielä käynyt tuolla Moderna Museetissa, mutta pitänee seuraavan kerran pistäytyä. Itse tykkään tosi paljon Nordiska Museetista ja Nationalmuseumista. Fotografiskaakin ovat monet kehuneet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukava kuulla :) Tukholma tarjoaa kyllä niin paljon mielenkiintoisia kohteita että! Olen varma, että tuonne pitää päästä uudelleen. Meiltä jäi nuo mainitsemasi paikat vielä käymättä. Olimme hassusti paikalla maanantain ja tiistain, ja maanantaisinhan melkein kaikki museot ovat kiinni :D

      Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Novellimaraton 17.-18.12.2016

Laimea Stoner, leiskuva Lempi ja muuta kuunneltua

Pasi Lampela: Kirottujen ilot