Siirry pääsisältöön

Kulttuurielämää Kuopiossa: Entisajan joulu Korttelimuseossa (muista myös synttäriarvonta)


Päiväni on ollut pullollaan kulttuuria. Kuopion korttelimuseon joulunäyttelyyn minun oli jouluihmisenä ja historiaintoisena pakko päästä, vaikka hieman toipilaana vielä kuljenkin. Kaikkein parasta oli vain astua tuvasta toiseen ja kokea menneen ajan tunnelmaa. Vuosisadanvaihteen joulupukilla oli yleensä sarvet ja kuvan pukki näyttääkin melko hurjalta. Vasen alakuva on paremman väen tuvasta ja kuusesta, joka asetettiin ikkunan luo, jotta se näkyisi muuallekin. 

Yläkuvat ovat 1930-luvun pienperheen joulua esittävästä talosta. Kun astuin sisään ja kuulin naisen äänen, säikähdin ensin ja mielessä vilahtivat Agatha Christiet ynnä muut, kunnes muistin, että tässä talossa kuuluu 30-luvun jouluisia radio-ohjelmia. Näyttelyssä pääsee tutustumaan myös suutarin tupaan ja kutojan tuvan jouluvalmisteluihin, joiden tuoksu huumaa jouluihmisen. Teollisuustyöläisperheen hellahuoneessa taas näkee muun muassa tähkillä koristellun joululeivän ja kattoon ripustetun vaatimattoman joulukuusen. 

Kävin totta kai myös Korttelimuseoon sisustetussa Minna Canthin huoneessa, joka on hyvin viihtyisä ja jonka sohville todellakin tekisi mieli istua kirja kädessä. Kuvareportaasimaisen bloggauksen on tehnyt ainakin Hurmioitunut. Hänen blogitekstissään on toki muutakin kuin Canthia. 

Vaikka Korttelimuseon tuottamat elämykset olisivat riittäneet yhden päivän kulttuuriannokseen varsin hyvin, tänään oli poikettava vielä luovien alojen keskus Myllyyn, koska se juhli viisivuotissynttäreitään. Myllyssä pääsi kiertelemään taiteilijoiden työhuoneissa - ja voi minkä maailman ihanimman näkymän sain kokea neljännen kerroksen ikkuna-ateljeesta, joka paljasti juuri hämärtyvän valkoisen Kuopion! Seurasin myös taiteilijaystäväni jokerikierroksen talon uumenien läpi, mikä toi mukanaan hauskoja juttutuokioita, kuumaa glögiä ja huipentui Vestäjien Jutan kirjoittamaan henkilökohtaiseen runoon, jossa muun muassa raotetaan salaperäisesti lähitulevaisuuttani: " - - missä muiden kaupunkien valot / odottavat kulkijaa - -"

Synttäreistä en lähtenyt suinkaan tyhjin käsin vaan löysin taiteilijoiden tekemiä helmiä elämääni piristämään. Synttäreistä puheen ollen, muistakaahan blogissani vielä 18.12. klo 18.12 asti kestävä arvonta. Mukaan pääsee kommentoimalla ja lisäarvan saa seuraamisesta.  

Kohta lienee aika aloittaa lauantain lukuhetki, mitä onkin jo ehtinyt odottaa. Lukuisaa viikonloppua kaikille!
Kommentit

 1. Olipas kovin kaunista ja jouluista! Pukki on puolestaan pelottava... Enpä taitaisi moista uskaltaa kutsua kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä,tuonnäköisen pukin toivoisi käppäilevän oman tuvan ohi ;) Mutta muuten kyllä oli erittäin miellyttävä tunnelma.

   Poista
 2. Oi, ihanaa että löysin vuorostani tänne ja sain ensimmäiseksi kohdata Kuopion Ihanan Korttelimuseon! Olen käynyt siellä viimeksi aivan liian kauan aikaa sitten... Tämä on kyllä Kuopion ihanimpia paikkoja <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin totta, tuo Korttelimuseo on todella mieleenjäävä ja tunnelmallinen paikka! Minulla on käynnissä blogini synttäriarvonta, joten kommentillasi sait arvan ja seuraamalla minua toisen arvan. Merkitsen siis sinulle kaksi arpaa :)

   Poista
  2. Oi, kiitos! Ja onnea blogisankarille :)

   Poista
 3. Kuopion museoiden joulu näyttää ihanalta! Korttelimuseolla etenkin pääsee nauttimaan vanhasta joulutunnelmasta. Minullakin on ajatuksena kerätä omaan blogiini Jyväskylän museoiden joulua. Sitä kun oma joulufiilis on ollut vähän kadoksissa niin sitä on hyvä käydä keräämässä museoissa, joissa tunnelmaan on panostettu. Mutta siitä vähän myöhemmin lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi juku! Odotan innolla bloggaustasi Jyväskylän museoiden joulusta. Opiskelin itsekin Jyväskylässä ja kaupunki on siis hyvin läheinen :)

   Poista
 4. Hienoa nähdä muiden kaupunkien joulua. tse vierailen Porvoon vanhan kaupungin joulussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, Voin jollain tasolla kuvitella, miten ihanan tunnelmallista on Porvoon vanhan kaupungin joulussa!

   Poista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Novellimaraton 17.-18.12.2016

Laimea Stoner, leiskuva Lempi ja muuta kuunneltua

Pasi Lampela: Kirottujen ilot