Irrallinen lisä: Bloggaus on ilman asiaankuuluvia kuvia, koska tien päällä tekninen toteutus ontui ja halusin aloittaa lukumaratonin.
Mellerin Finlandia-voittajan lukeminen on osoittautunut yllättävän raskaaksi ja sulattelua vaativaksi lukuprojektiksi, ja niinpä olen sen ohella aloittanut Suomalaiset taidemaalarit Pariisissa, Arnkilin Lauantaiesseitä ja viimeisimpänä Viktor Barsokevitschin valokuvista kertovan kuvateoksen Suhteita, jonka puraisinkin yhtenä suupalana. Niin, teos oli vallan kiehtova vuosisadantakaisine kuvineen ja historiadetaljeineen.
Kiinnostus teokseen heräsi jo aiemmin, kun vierailin ensi kertaa VB-valokuvakeskuksessa ja jäin kuvittelemaan, millaista Kuninkaankadun elämä on mahtanutkaan olla aikana, jolloin naapurissa asui Minna Canth. Teoksessa on joitakin Kuopion todellisille kaduille sijoittuvia kurkistusaukkoja, joissa on pysähtyneenä pala mennyttä maailmaa. Muun muassa tulipalo- ja kansalaissota-aiheiset kuvat hätkähdyttävät. Luku- ja katselukokemus asettuukin tärkeäksi osaksi henkilökohtaista Kuopioon tutustumisprojektiani.
Kiehtovinta teoksessa on kuitenkin sen kuvaus valokuvien merkityksestä. Ei suinkaan nykyajan tusinaräpsfiltterikaman merkityksestä, vaan ateljeekuvauksen tunnelmasta ja kuvaustapahtumien erityislaadusta. Kuvaamoon astuivat niin sotilaat, rikkaat kuin tavalliset ihmisetkin. Teoksen kuvien kirjo yltää suonenjokelaisten voimistelijoiden kuvista savukkeita nauttiviin naisiin, lemmikkipotretteihin ja jopa nukke sylissään kuvattaviin miehiin. Teos valaisee valokuvaajan ammatin mennyttä perusolemusta.
Victor Barsokevitsch: Suhteita, 2007, toim. Piispa Arseni
120 s.
Heeei,miten minulta on mennyt tämä teos ihan ohi..? Pitääpä laittaa muistiin. Kiitos vinkistä!
VastaaPoistaOi kiitos tästä, täälläkin yksi joka aikoo tarttua kirjaan... :)
VastaaPoistaMukavaa, että tämä lyhyt tekstini tuotti teille iloa ja saitte lukuvinkin. :)
VastaaPoista